Zpracovaná zirconia nachází uplatnění, dnes zřejmě nejznámější, při výrobě čepelí nožů a to nejen těch kuchyňských. Zirkon-oxidová keramika dosahuje na stupnici tvrdosti hodnoty přes 8. Nejtvrdší na této stupnici je diamant s hodnotou 10, který se používá k broušení čepelí těchto nožů. Zajímavé je srovnání s ocelí běžně užívanou k výrobě čepelí, ocel dosahuje na této stupnici hodnot 5 až 6.
Vlastnosti a výhody, které keramika přináší
Keramické nože nabízejí nízkou hmotnost, odolnost proti korozi a neuvěřitelnou trvanlivost - technická keramika je moderní zázrak. Keramický nůž udrží ostří, v porovnání s běžnou ocelovou čepelí, nejméně 10x déle. To poskytuje uživateli vynikající řezný nástroj, který po dlouhou dobu nebude vyžadovat nabroušení - stačí ostření jednou za několik let! Nerezavějící čepel je ideální pro potápěčské nože. Nevodivá a nemagnetická čepel je zase ideální pro použití pyrotechniky.
Čepel keramického nože
-
zůstává déle ostřejší než ocelová čepel
-
je odolnější vůči opotřebení než ocelová čepel
-
je tvrdší než ocel
-
nerezaví
-
snadno se čistí
-
je odolná vůči kyselinám i olejům
-
je elektricky nevodivá
-
nereaguje na magnetické pole
-
přináší snadné a pohodlné použití
-
přináší přesné krájení
-
neovlivňuje chuť ani vůni potravin
-
nepoškozuje obsažené vitamíny v krájeném ovoci
Nevýhody, které keramika přináší
Nesmí se používat k páčení a obdobným činnostem, které mohou mít za následek zlomení čepele nebo vyštípnutí materiálu! Nepoužívat na řezání masa s kostmi! Do hluboko zmražených potravin, kostí nebo hodně tvrdého pečiva se sice čepel zařízne, ale pohyb mimo osu krájení nemusí čepel vydržet. Řezání by mělo tedy probíhat pouze pohyby dopředu a dozadu a rozhodně ne vikláním nebo páčením. Keramický nůž špatně snáší tlak z boku, takže s ním nelze například mačkat (utřít) česnek. Většina výrobců na takové činnosti ani nevztahuje svou záruku. Vzhledem k extrémní tvrdosti keramických nožů, které jsou však křehčí než tradiční ocelová čepel, může dojít ke zlomení, když nůž spadne na zem (tak jako u každého keramického výrobku).
Tyto neduhy částečně vyřešila například společnost Ceratio speciální technologií NeoFlexy, díky tomuto unikátnímu výrobnímu postupu jsou nože pružnější a odolnější proti zlomení či odštípnutí, lehčí a jejich čepel je také mnohem hladší.
Někteří výrobci nabízejí keramické nože s černou čepelí, vyráběné technologií HIP (Hot Isostatic Pressing), jež eliminuje hlavní nedostatek, totiž jejich značnou křehkost. Při tomto procesu je čepel vystavena spékání za vyšších teplot a tlaku ve speciálních vysokotlakých nádobách a zpravidla v argonové atmosféře. Keramika tak získává vyšší hustotu a tím také odolnost.
Keramické nože představují zvýšené bezpečnostní riziko například v letecké dopravě, neboť je není možné zjistit pomocí detektorů kovu. Proto se na nože montují kovové součástky, aby byly zjistitelné běžnými prostředky. Čistě keramické nože lze zjistit pomocí vysokofrekvenčních detektorů.