Sortiment

Keramické nože, ZrO2 keramika

Zpracovaná zirconia nachází uplatnění, dnes zřejmě nejznámější, při výrobě čepelí nožů a to nejen těch kuchyňských. Zirkon-oxidová keramika dosahuje na stupnici tvrdosti hodnoty přes 8. Nejtvrdší na této stupnici je diamant s hodnotou 10, který se používá k broušení čepelí těchto nožů. Zajímavé je srovnání s ocelí běžně užívanou k výrobě čepelí, ocel dosahuje na této stupnici hodnot 5 až 6.

Keramické nože

Vlastnosti a výhody, které keramika přináší

Keramické nože nabízejí nízkou hmotnost, odolnost proti korozi a neuvěřitelnou trvanlivost - technická keramika je moderní zázrak. Keramický nůž udrží ostří, v porovnání s běžnou ocelovou čepelí, nejméně 10x déle. To poskytuje uživateli vynikající řezný nástroj, který po dlouhou dobu nebude vyžadovat nabroušení - stačí ostření jednou za několik let! Nerezavějící čepel je ideální pro potápěčské nože. Nevodivá a nemagnetická čepel je zase ideální pro použití pyrotechniky.

Čepel keramického nože

  • zůstává déle ostřejší než ocelová čepel
  • je odolnější vůči opotřebení než ocelová čepel
  • je tvrdší než ocel
  • nerezaví
  • snadno se čistí
  • je odolná vůči kyselinám i olejům
  • je elektricky nevodivá
  • nereaguje na magnetické pole
  • přináší snadné a pohodlné použití
  • přináší přesné krájení
  • neovlivňuje chuť ani vůni potravin
  • nepoškozuje obsažené vitamíny v krájeném ovoci

Nevýhody, které keramika přináší

Nesmí se používat k páčení a obdobným činnostem, které mohou mít za následek zlomení čepele nebo vyštípnutí materiálu! Nepoužívat na řezání masa s kostmi! Do hluboko zmražených potravin, kostí nebo hodně tvrdého pečiva se sice čepel zařízne, ale pohyb mimo osu krájení nemusí čepel vydržet. Řezání by mělo tedy probíhat pouze pohyby dopředu a dozadu a rozhodně ne vikláním nebo páčením. Keramický nůž špatně snáší tlak z boku, takže s ním nelze například mačkat (utřít) česnek. Většina výrobců na takové činnosti ani nevztahuje svou záruku. Vzhledem k extrémní tvrdosti keramických nožů, které jsou však křehčí než tradiční ocelová čepel, může dojít ke zlomení, když nůž spadne na zem (tak jako u každého keramického výrobku).

Keramický nůž

Tyto neduhy částečně vyřešila například společnost Ceratio speciální technologií NeoFlexy, díky tomuto unikátnímu výrobnímu postupu jsou nože pružnější a odolnější proti zlomení či odštípnutí, lehčí a jejich čepel je také mnohem hladší.

Někteří výrobci nabízejí keramické nože s černou čepelí, vyráběné technologií HIP (Hot Isostatic Pressing), jež eliminuje hlavní nedostatek, totiž jejich značnou křehkost. Při tomto procesu je čepel vystavena spékání za vyšších teplot a tlaku ve speciálních vysokotlakých nádobách a zpravidla v argonové atmosféře. Keramika tak získává vyšší hustotu a tím také odolnost.

Keramické nože představují zvýšené bezpečnostní riziko například v letecké dopravě, neboť je není možné zjistit pomocí detektorů kovu. Proto se na nože montují kovové součástky, aby byly zjistitelné běžnými prostředky. Čistě keramické nože lze zjistit pomocí vysokofrekvenčních detektorů.